BREAKING NEWS

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Followers

Search

Φθηνοτερες γινονται οι κλησεις προς κινητα

Σταδιακή μείωση του κόστους κλήσεων προς κινητά φέρνουν τα νέα τέλη τερματισμού, τα οποία, αρχής γενομένης από τον προσεχή Αύγουστο και με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2013, θα περιοριστούν κατά περίπου 80%, με την εξοικονόμηση για τους συνδρομητές, μόνο για το 2013, να εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.


Η απόφαση της ΕΕΤΤ για ραγδαία περικοπή των τελών τερματισμού, η οποία αποτελεί Κοινοτική επιταγή, εκτός από τη μείωση στο κόστος κλήσεων, δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο για ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς στην κινητή, επιταχύνοντας -ενδεχόμενα - και τις κυοφορούμενες σήμερα επιχειρηματικές συμφωνίες.

Τα τέλη τερματισμού (ήτοι το ποσό που καταβάλλει ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε κάποιο άλλο δίκτυο για τις κλήσεις, που πραγματοποιούνται από έναν συνδρομητή του πρώτου σε κάποιον του δεύτερου), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ρυθμιστικής Αρχής, από 4,95 ευρωλεπτά ανά λεπτό κλήσης σήμερα θα μειωθεί σταδιακά μέσα στο 2012 και από την 1/1/2013 να διαμορφωθεί σε 1,01 ευρωλεπτά.

Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν χθες ότι η δραστική μείωση των τελών τερματισμού δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων στον κλάδο της κινητής - και όχι μόνο - εκτιμώντας ότι μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο ανταγωνισμού μεταξύ των τριών εταιρειών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα αφορά πρωτίστως την Cosmote, η οποία λόγω μεγαλύτερου αριθμού πελατών δέχεται και τις περισσότερες κλήσεις (η μείωση των τελών στην ουσία θα εξανεμίσει το πλεονέκτημα της εταιρείας να παρέχει τις φθηνότερες on net κλήσεις). Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που «βλέπουν» να πυροδοτείται νέος γύρος εχθροπραξιών στην αγορά, προεξοφλώντας επιθετικότερη πολιτική από τις Vodafone και Wind στον τομέα της καρτοκινητής.

Σε κάθε περίπτωση, η σημαντικότατη μείωση των τελών τερματισμού εκτιμάται ότι θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις τόσο στα έσοδα όσο και τη λειτουργική κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, ο οποίος ήδη την περίοδο 2009 - 2011 έχει χάσει περίπου το 40% των εσόδων του.

ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ

Ευνοημένες από τη μείωση των τελών τερματισμού δεν αποκλείεται να βγουν οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας, υπό το σκεπτικό ότι μπορούν να «στήσουν» ένα νέο προϊοντικό μίγμα, με θελκτικότερες τιμές, αφού πλέον καθίστανται πιο φθηνές οι κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο προς κινητό.

Εξ αυτού του λόγου τα νέα τέλη - σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς - ενδεχόμενα να προλειάνουν το έδαφος για την είσοδο νέων παικτών στην κινητή. Πρόκειται για εταιρείες της σταθερής, που δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να εμπλακούν στην κινητή ως εικονικοί πάροχοι (MVNO- σ.σ. προσφέρουν υπηρεσίες κινητής χρησιμοποιώντας τις υποδομές κάποιου άλλου παρόχου) και που πλέον έχουν ένα επιπλέον λόγο όχι μόνο να το πράξουν, αλλά και να επισπεύσουν τα πλάνα τους. Και αυτό, καθώς τα φθηνότερα τέλη τερματισμού δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρείες της σταθερής που επιθυμούν να έχουν και παρουσία στην κινητή να προσφέρουν στους καταναλωτές ελκυστικότερα συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι σχεδιασμό να συμπεριλάβουν την κινητή τηλεφωνία στο πακέτο των υπηρεσιών τους έχουν η Cyta Ελλάς, αλλά και η Forthnet.

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ

Η μείωση στα τέλη τερματισμού - που αποτελεί Κοινοτική επιταγή - επρόκειτο κανονικά να «τρέξει» στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2012, με δεδομένη την επιθυμία της Κομισιόν για μείωση του κόστους κινητών επικοινωνιών στην ΕΕ. Αλλωστε ανάλογες μειώσεις έχουν υλοποιήσει το Βέλγιο (1,08 ευρωλεπτά), η Γαλλία (0,8), η Ισπανία (1,09), η Βρετανία (0,81), η Ιταλία (0,98). Η Κομισιόν άλλωστε ήταν αυτή που άσκησε πιέσεις στην εγχώρια ρυθμιστική Αρχή, ώστε η τιμή-στόχος του 1,01 ευρωλεπτού να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και όχι από 1η Απριλίου 2013, όπως είχε τελικά ανακοινώσει η ΕΕΤΤ.

Κέρδος 20/7/2012 06:00



nanomag

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.


0 thoughts on “Φθηνοτερες γινονται οι κλησεις προς κινητα